top of page

Kunstenares Sarah Versteele

Bijgewerkt op: 2 feb. 2022




In conversatie met Sarah Versteele, kunstenares in hart en nieren.

Als kind is Sarah dol op haar grootvader, een gepassioneerd kunsthistoricus. Bij elk bezoek brengt hij kunstboeken mee. Op zijn schoot ontdekt Sarah schilders en beeldhouwers doorheen de geschiedenis. Haar passie voor kunst is vroeg geboren. Sarah maakt van haar passie haar studie en haar beroep. Na met onderscheiding afgeronde studies Plastische Kunsten wordt Sarah door een jury geselecteerd om het logo van StudentAid Antwerpen te ontwerpen. Het resultaat van haar werk verschijnt op de cover van het tijdschrift Knack en op talloze gadgets. Snel daarna krijgt Sarah haar eerste professionele schilderopdrachten. Sarah creëert zelf schilderijen, muurschilderingen, 3D kunst en illustraties. Ze werkt ook vaak in opdracht. Doorheen haar carrière ontwikkelt ze een breed repertoire aan schildertechnieken en benaderingswijzen om beter in te kunnen spelen op de wensen van haar klanten. Haar werken zijn soms figuratief, soms abstract. Steeds drukt ze haar eigen stempel op elk kunstwerk. En de onthulling van elk werk geeft haar nog altijd veel gezonde stresskriebels. Om de passie voor kunst en creativiteit aan te wakkeren in anderen, geeft Sarah al 20 jaar les: eerst in de humaniora, nu in door gepersonaliseerde privélessen en workshops op maat. Wij stelde haar enkele vragen in verband met kunst in het algemeen en haar persoonlijke inspiratiebronnen.



Hoe lang staat u reeds in het vak?

Ik tekende van jongs af aan met veel passie. Het is allemaal echt begonnen toen ik 19 jaar was en een logo wedstrijd won, waardoor mijn ontwerpen te zien waren op de cover van het tijdschrift Knack en talloze gadgets. Ik studeerde kunst en de allereerste schilderopdrachten liepen toen al binnen.


Wat vindt u het allerleukste deel van deze job?

Het creëren zelf, het scheppen naar gevoel en intuïtie. Ik geniet van het volledige proces, hoe een kunstwerk tot stand komt, van idee tot eindresultaat. Het experimenteren en je ziel in een werk leggen. Met kunst mensen raken, schoonheid creëren, samenwerken met mensen voor kunstprojecten en kunst inzetten voor een hoger doel. Met kunst mensen kunnen helpen.


Kan je beschrijven hoe je probeert om je eigen karakter/persoonlijkheid in je werk te steken?

Een kunstwerk is altijd een verlengde van mezelf, wat in mijn hart zit komt naar buiten. Kunst maken is loslaten en dit vorm geven in een andere taal. De taal van het beeld. Mijn creaties zijn steeds een antwoord op de wereld rondom me heen. We leven momenteel in een woelige tijd, dat uit zich bij mij door abstract werk, waarin ik soms naar rust en stilte zoek de ene keer, de andere keer moet het er allemaal uit spatten…


In de loop der tijd veranderen we als mens, dat is ook te zien in mijn kunstwerken. Bv “The Queen” is een antwoord op wat corona met me doet, al wil ik niet te veel uitleg bij mijn werken geven, ik wil de kijker laten zoeken naar zijn/haar gevoel bij een kunstwerk.


Kunt u uw stijl omschrijven?

Mijn stijl is krachtig, dat verneem ik ook van anderen. Mijn stijl is heel expressief. Ik hou van intensiteit. Mijn werken kunnen kleurrijk of zacht zijn, figuratief of abstract, maar altijd met karakter.


Ik hou ook van veel verschillende materialen, ik gebruik veel mixed media alsook natuurlijke materialen en pigmenten. Ik schilder met olie-en acrylverf, ik kies het juiste materiaal naar gelang mijn gevoel en wat ik wil uitdrukken… De werken zijn hedendaags en bestaan uit meerdere lagen.


Hebt u een bepaalde evolutie meegemaakt in verschillende stijlen?

Ja natuurlijk, ik schilder van mijn 18 jaar op canvas. Ik leerde enorm veel bij in tussentijd, en natuurlijk ook tijdens mijn kunstopleiding. Vroeger trachtte ik de wereld zo exact en technisch geschilderd (als mogelijk) weer te geven, nu schilder ik zoals ik het aanvoel en laat ik de techniciteit graag los.


Door welke aspecten raakt u geïnspireerd? Hoe ben je op het punt gekomen waar je nu bent?

Ik kan enorm diep gaan in mijn emoties en gevoelens. Vooral door mijn gevoel raak ik geïnspireerd. Kleine én grote zaken raken mij, het zoeken naar antwoorden, de zoektocht naar een betere wereld, het zoeken naar schoonheid, echtheid, liefde, wat puur is…


Welke stappen moet u ondernemen om het kunstwerk van concept naar ontwerp klaar te krijgen? Hoe ziet een ideale werkdag eruit?

Ik krijg een gevoel of idee waaruit een mentale beeldvorming ontstaat, en deze evolueert steeds verder. De stappen om van concept naar ontwerp te gaan verlopen steeds anders, naargelang wat ik wil uitdrukken. Ik werk met moodboards waar ik schetsen, vormen, kleuren, materialen, foto’s, teksten enz. verzamel… Het begin en het eindresultaat lijken soms totaal niet op elkaar, het is een proces waar een bepaalde tijd over gaat.


Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt?

Het leven zelf… de dualiteit van deze aardbol, het verwerken van pijn en groeien daardoor, en steeds weten dat het leven nog niet af is. Het weten dat we steeds bijleren, zoeken, voelen, groeien en onszelf moeten innoveren, zo ook bij mijn kunstwerken…


Heb je nog een tip voor een beginnend kunstenaar?

Mijn ideale dag begint in alle rust… Ik ga regelmatig een uurtje gaan dansen of mediteren, dat helpt om de geest vrij te maken, om daarna de creativiteit te kunnen laten stromen.


Ik knuffel ook graag met mijn geliefden, als ik positief opgeladen ben, dan trek ik mijn vuile kleding aan, ga naar mijn atelier en doe ik mijn ding. Na een dag schilderen spreek ik graag af met mensen om bij een lekker glaasje wijn eens goed te filosoferen en te genieten van het leven.


Wat heeft kunst je geleerd?

Het beste advies ooit (voor mij) gaat eigenlijk niet alleen over kunst maar over het leven zelf… Het gaat niet over de eindbestemming maar over de reis er naar toe. Het gaat over loslaten, flexibel zijn en daardoor vrij zijn en kunnen genieten… Alles te veel willen vasthouden en plannen is zoals zand in je handen, hoe harder je knijpt hoe vlugger het wegstroomt. Het leven is onvoorspelbaar. Zo gaat het ook met kunst, denk niet vanuit het ego, maar voel vanuit het hart. Laat het los als iets mislukt en leer uit je fouten. Als je te veel vanuit je hoofd werkt kan creativiteit eigenlijk niet doorstromen. Dus geniet van het proces, we zien wel waar we uitkomen. Zorg dat de reis de moeite waard is en neem je geluk zelf in handen…



Gepassioneerd door haar werk- en privéleven luisteren wij aandachtig naar haar zoete woorden. Prachtige taal die klinkt als muziek in onze oren. Had u zelf graag een kunstwerk van deze kunstenaar in huis gehad? Vergeet dan vooral geen kijkje te nemen op onze website, want enkele van haar werken worden ook bij ons te koop aangeboden. Vergeet ook zeker niet dat u bij ons terecht kan voor vrijblijvend extra informatie.

Dit kan via ons contactformulier op onze contactpagina.

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page