top of page

Kunstenaar Spank Moons

Bijgewerkt op: 2 feb. 2022




Een gesprek met Spank Moons, anno 2020 is hij gekend als Phd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen waar hij reeds op vijftienjarige leeftijd begon aan de kunsthumaniora. Na 26 jaar verbonden te zijn geweest aan de afdeling Fotografie, houdt deze doctor in de beeldende kunsten zich tegenwoordig bezig met de organisatie van tentoonstellingen. Wij hadden met hem een zeer fijne conversatie over zijn kijk op kunst in het geheel en zijn persoonlijke inspiratie-bronnen.



Hoe lang staat u reeds in het vak?

Ik sta reeds sinds 1977 in het vak.


Wat vindt u het allerleukste deel van deze job?

De communicatie die via de kunstwerken ontstaat. Al dan niet rechtstreeks -op bijvoorbeeld een vernissage- of 'daar buiten'. De kunstenaar formuleert een 'vraag', de toeschouwer vult die vraagstelling in.


Kan je beschrijven hoe je probeert om je eigen karakter/persoonlijkheid in je werk te steken? Door welke aspecten raakt u geïnspireerd?

Putten uit jouw eigenste ervaringen: ontmoetingen, gelukkige en verdrietige momenten, inspiratie uit boeken en/of films, voorstellingen, muziek, etc.


Kunt u uw stijl kort omschrijven?

Mijn stijlkenmerken zijn sinds de jaren '70 en nu uiteraard ge-evolueert.


Hebt u een bepaalde evolutie meegemaakt in verschillende stijlen?

Ik ben opgeleid in de analoge fotografie en overgeschakeld naar digitaal. De geënsceneerde fotografie is wel mijn ding en instant Polaroids (door hun tijdloze voorstelling).


Welke stappen moet u ondernemen om het kunstwerk van concept naar ontwerp klaar te krijgen?

Idee-vorming (soms als een donderslag bij heldere hemel) schertsen (in het hoofd), try-outs, doodlopende straatjes, ontdekkingen doen via het werkproces, etc.


Hoe ben je op het punt gekomen waar je nu bent?

1% inspiratie en 99% volhoudingsvermogen.


Hoe ziet een ideale werkdag eruit?

Ontbijtbordje met de krant, koffie'tje of twee, naar het atelier en 's avonds het gevoel hebben dat er wat gerealiseerd is. Heerlijk!


Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt? Heb je nog een tip voor een beginnend kunstenaar? Wat heeft kunst je geleerd?

Al spelend werken. Volhouden en de mislukkingen zien als een next-step-foward. Kunst is een noodzaak. Voor de makers en de toeschouwer!



Ook in deze tijden van onzekerheid, met betrekking tot Covid-19, kunnen wij terugvallen op kunst. Dit in zowel de schilderkunst, film, theater, muziek, boeken, gedichten, etc. Zonder deze pijlers zou onze quarantaine minder leefbaar worden. Het gesprek met deze aangename kunstenaar gaf ook ons inspiratie om meer en meer onze ogen te richten op de prachtige kunstwerken -in alle vormen- die zich rondom ons bevinden. Bedankt voor deze wijze raad!


Had u zelf graag een kunstwerk van deze kunstenaar in huis gehad? Vergeet dan vooral geen kijkje te nemen op onze website, want ook Spank Moons draagt hier zijn steentje bij met zijn reeks "Marilynisms - Where is my Sailor?". Een ode aan zijn vader, Jules Moons, die in 1952 als zeeman de kans kreeg om tijdens zijn verblijf in New York een nachtje te stappen met de wondermooie Marilyn Monroe. True or false? We believe it happened! Deze reeks werd voor het laatst onthuld in oktober 2019 en ook bij ons te koop aangeboden. Vergeet ook zeker niet dat u bij ons terecht kan voor vrijblijvend extra informatie. Dit kan via ons contactformulier op onze contactpagina.



53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page